Arrangementer

Alliance Française Roskilde

Foreningens arrangementer ligger normalt i perioden oktober - april   
Vi tilstræber at afholde 7 arrangementer om året, hvoraf det ene er et festligt julearrangement, og det andet er den årlige generalforsamling.

I år har vi imidlertid på grund af den igangværende corona-situation sløjfet  vort julearrangement, ligesom alle arrangementer er flyttet til den gamle Byrådssal i Byens Hus på Stændertorvet.

 

Det aktuelle program og de foregående års programmer giver et indtryk af arrangementernes indhold og karakter. Aktuelt program 2020 - 2021


OKTOBER 2020

Tid: Onsdag den 7. oktober 2020, kl. 19.30.

Emne: Le tour de la France par deux enfants.

Foredragsholder: Jørgen Sand.
Beskrivelse: Tel est le nom d’un livre scolaire paru en 1877. Il a été au programme dans le système scolaire en France jusque dans les années 1950 et a été tiré en 8,5 millions d’exemplaires.C’est un livre d’édification patriotique paru juste après la guerre franco-prussienne. Il vise à la formation civique, géographique, scientifique, historique et morale de la jeunesse. Un instrument idéologique très important pour la construction de la IIIème République. On décrit parfois ce manuel scolaire comme le ”petit livre rouge” de la République.
En suivant le voyage de ces deux enfants, André et Julien, nous allons découvrir un important chapitre de l’histoire de la France.
Sted: Den gamle Byrådssal i Byens Hus, Stændertorvet 1,
1. Sal, Roskilde.
Foredraget holdes på fransk.
NOVEMBER 2020

Tid: Mandag den 23. november 2020, kl. 19.30.


Emne: Tintin mellem børneværelset og Balzac.
Foredragsholder: Søren Vinterberg, mag.art. og anmelder i Information og Politiken i over en menneskealder.
Beskrivelse: Tegneserien om ’Tintins oplevelser’, som belgieren Hergé (Georges Remi, 1907-1983) indledte for 90 år siden, er udgivet på et utal af sprog verden over og elsket af millioner af børn og voksne. Seriens brogede figurgalleri - kaptajn Haddock, professor Tournesol, Dupond & Dupont m.fl. - er blevet sammenlignet med Honoré de Balzacs ’Comedie Humaine’. Men er kaptajn Haddocks møde med operadivaen Bianca Castafiore virkelig inspireret af Balzacs ’Sarrasine’? Søren Vinterberg fører os i Tintins og Terrys spor og indkredser deres plads i billed- og litteratur- historien.
Sted: Den gamle Byrådssal i Byens Hus, Stændertorvet 1,
1. Sal, Roskilde.
Foredraget holdes på dansk.

MAJ 2021

Tid: Tirsdag den 25. maj 2021, kl. 19.00.


Generalforsamling (kun for medlemmer)
Efter generalforsamlingen kl. 19.30 (åbent for gæster)

Emne: Charles Aznavour.
Foredragsholder: Jørgen Stormgaard, som har undervist i fransk på Københavns Universitet, RUC, Folkeuniversitetet og forskellige gymnasier.
Beskrivelse: Der vil blive fortalt om den store franske sanger, sangskriver og skuespiller Charles Aznavour (1924-2018), der havde rødder i Armeni-en. Et liv med mange facetter og en imponerende række sange, som vi kan glæde os til at høre nogle af, og som er blevet en del af den franske sangskat. Vi skal ligeledes høre om hans forbindelse til Edith Piaf og om hans tre ægteskaber, ligesom vi kommer ind på hans karriere som skue- spiller.
Sted: Den gamle Byrådssal i Byens Hus, Stændertorvet 1,
1. Sal, Roskilde.
Foredraget holdes på dansk.
         

                                              ------- ooOoo -------Program 2019 - 2020


OKTOBER 2019

Tid: Torsdag den 10. oktober 2019, kl. 19.30.


Emne: Tendenser i ny fransk litteratur.


Foredragsholder: Brynja Svane, professor emeritus i fransk litteratur, Uppsala Universitet.

Beskrivelse: I flere årtier har Michel Houellebecq været et fyrtårn i fransk litteratur. Men han er også en veritabel "enfant terrible". Allerede i romanen Elementarpartikler vakte han for knaptyve år siden forargelse, men også beundring, og den linje har han ført videre i alle sine bøger frem til Serotonin, der netop er udkommet. Med sine frimodige fremstillinger af miljøer, skøre mennesker og sex får han læserne til både at grine og græde og væmmes højlydt. Men det, der sidder tilbage, er nok en klump i halsen over de nådesløse skildringer af verdens forfald. Brynja Svane vil prøve at sætte hans bøger ind i en større sammenhæng og sammenligne ham med andre, der har sat fokus på at skrive utilsløret om virkeligheden, som f.eks. Pierre Lemaître, Edouard Louis, Delphine de Vigan og Leïla Slimani.

Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde

Foredraget holdes på fransk.NOVEMBER 2019
Tid: Tirsdag den 12. november 2019, kl. 19.30.


Emne: Tintin mellem børneværelset og Balzac.


Foredragsholder: Søren Vinterberg, mag.art. og anmelder i Information og Politiken i over en menneskealder.
Beskrivelse: Tegneserien om ‘Tintins oplevelser’, som belgieren Hergé (Georges Remi, 1907-1983) indledte for 90 år siden, er udgivet på et utal af sprog verden over og elsket af millioner af børn og voksne. Seriens brogede figurgalleri - kaptajn Haddock, professor Tournesol, Dupond & Dupont m.fl. - er blevet sammenlignet med Honoré de Balzacs
‘Comédie Humaine’. Men er kaptajn Haddocks møde med operadivaen Bianca Castafiore virkelig inspireret af Balzacs ‘Sarrasine’? Søren Vinterberg fører os i Tintins og Terrys spor og indkredser deres plads i billed- og litteraturhistorien.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.
Foredraget holdes på dansk.DECEMBER 2019
Tid:. Mandag den 2. december 2019, kl. 19.00.


Julearrangement: Som sædvanlig indleder vi med lidt musik. I år har det været muligt ligesom sidste år at engagere Roskilde Studiekor, så der venter os en god oplevelse.
For deltagelse i det efterfølgende arrangement, hvor der serveres vin og lækkerier så som patéer, oste, tærter og andet godt, kræves tilmelding.
Tilmelding: Til Margit Handlos (tlf. 24262184) eller
e-mail: margit@handlos.dk senest mandag den 25. novem-ber 2019. Efter torsdag den 28. november er tilmeldingen bindende.
Pris: Kr. 80,00 for medlemmer og kr. 130,00 for andre.


Sted: Den gamle Rådhussal i Byens Hus, Stændertorvet 1, 1.sal, Roskilde.JANUAR 2020
Tid: Tirsdag den 21. januar 2020, kl. 19.30.


Emne: Korsika - øens arv, historie og identitet.


Foredragsholder: Jacqueline Rousselon-Kosloff, underviser i fransk gennem 25 år på Studieskolen, FOF og l’Institut Français.
Beskrivelse: Korsika, skønhedens ø, og det er ikke uden grund, for Korsika drager med sine afvekslende landskaber, sine paradisiske strande og en bjergkæde, der har ”fødderne i vand”. Korsikas historie er præget af plyndringstogter og invasioner. Det er som bekendt Napoléons fødeø, men også den store korsikanske helt Pasquale Paoli blev født her.
Den korsikanske kultur er helt unik - og kommer særligt til udtryk gennem sang og sprog. I dag er Korsika en del af Frankrig, men har beholdt sin identitet, sine traditioner og ikke mindst sit eget sprog.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.
Foredraget holdes på fransk.
MARTS 2020
Tid: Torsdag den 5. marts 2020, kl. 19.30.


Emne: Dansk-franske kunstforbindelser i den danske enevældes tid.


Foredragsholder: Museumsinspektør/seniorforsker på Nationalmuseet, dr.phil. Ulla Kjær.
Beskrivelse: I anledning af regentparrets guldbryllup i 2017 lod de to Velux-fonde udgive en bog om fransk-danske kunstforbindelser under den danske enevælde 1660-1849.Ulla Kjær, der har skrevet bogen, vil fortælle, hvordan påvirkningen fra Frankrig bidrog til at gøre den danske enevælde til en helt igennem storslået kunstnerisk periode.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.
Foredraget holdes på dansk.
MARTS 2020
Tid: Mandag den 30. marts 2020, kl.19.30.


Emne: Le tour de la France par deux enfants.


Foredragsholder: Jørgen Sand.
Beskrivelse: Tel est le nom d’un livre scolaire paru en 1877. Il a été au programme dans le système scolaire en France jusque dans les années 1950 et a été tiré en 8,5 millions d’exemplaires.
C’est un livre d’édification patriotique paru juste après la guerre franco-prussienne. Il vise à la formation civique, géographique, scientifique, historique et morale de la jeunesse. Un instrument idéologique très important pour la construction de la IIIème République. On décrit parfois ce manuel scolaire comme le ”petit livre rouge” de la République.
En suivant le voyage de ces deux enfants, André et Julien, nous allons découvrir un important chapitre de l’histoire de la France.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.
Foredraget holdes på fransk
Maj 2020

Tid: Tirsdag den 5. maj 2020, kl 19.00.


GENERALFORSAMLING (kun for medlemmer).

Efter generalforsamlingen kl. 19.30 (åbent også for gæster).


Emne: Django Reinhardts livshistorie.

Foredragsholder: Rune Kûhl.

Beskrivelse: Django Reinhardt havde ikke gjort sig særligt bemærket som musiker, da en brand i hans sigøjnervogn kostede ham to fingre. Han trodsede sit handicap, og blev på kort tid den største europæiske jazzmusiker - og måsske den mest virtuose guitarist nogensinde, uanset genre. Ved siden af sit berømte makkerskab med Stephane Grapelli spillede han sammen med bl.a. Duke Ellington. Han var med i modstands-

bevægelsen i Frankrig.

Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.


Foredraget holdes på dansk.


                                        ------- ooOoo -------Program 2018 - 2019


OKTOBER 2018

Tid: Mandag den 8. oktober 2018, kl. 19.30.


Emne: Tendenser i ny fransk litteratur.

Foredragsholder: Brynja Svane, professor emeritus i fransk litteratur, Uppsala Universitet.

Beskrivelse: Et af fyrtårnene i fransk litteratur er Pierre

Lemaître. Efter en række kriminalromaner skiftede han spor

og udgav de historiske generationsromaner: Vi ses deroppe

(Au revoir là-haut, Goncourt-prisen 2013) og Ildens farver

(Couleurs de l’incendie, 2018). Med sine mesterlige

skildringer af miljøer og skøre mennesker får han læserne

til både at grine og græde. Brynja Svane vil prøve at sætte

hans bøger ind i en større sammenhæng og sammenligne

ham med andre, der har sat fokus på skildringer af virkeligheden,

som fx Delphine de Vigan, Michel Houellebecq og Edouard Louis.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3,

Roskilde.

Foredraget holdes på fransk.NOVEMBER 2018

Tid: Mandag den 19. november 2018, kl. 19.30.


Emne: Studenteroprøret i Paris 1968.

Foredragsholder: Jørn Boisen, institutleder ved Københavns Universitet.

Beskrivelse: I anledning af “50-års jubilæet” for studenteroprøret

i Paris i 1968 vil Jørn Boisen tale om, hvad der egentlig

skete dengang. Var det et studenteroprør, gadeslagsmål,

anarkistoptøjer eller hvad…? og hvordan agerede de Gaulle?


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.DECEMBER 2018

Tid:. Mandag den 3. december 2018, kl. 19.00.


Julearrangement: Som sædvanlig indleder vi med lidt musik.

I år har det været muligt at engagere Roskilde Studiekor,

så der venter os en god oplevelse.

For deltagelse i det efterfølgende arrangement, hvor der serveres

vin og lækkerier så som patéer, oste, tærter og andet

godt, kræves tilmelding.

Tilmelding: Senest mandag den 26. november 2018 til

Anne-Lise Ølgaard (tlf. 4635 5502 eller e-mail:

anne-lise@oelgaard.dk). Efter torsdag den 30. november

er tilmeldingen bindende.

Pris: Kr. 80,00 for medlemmer og kr. 130,00 for andre.


Sted: Den gamle Rådhussal i Byens Hus, Stændertorvet 1, 1.sal, Roskilde.JANUAR 2019

Tid: Tirsdag den 22. januar 2019, kl. 19.30.


Emne: Macrons præsidentskab, statusopgørelse efter knapt to år.

Foredragsholder: Henrik Prebensen, lektor ved Københavns Universitet.

Beskrivelse: Emmanuel Macron, der har været Frankrig præsident

siden foråret 2017, trådte frem med et projekt om en

alternativ politisk vej til en fornyet fremtid for Frankrig og

Europa, en ny slags ”tredje vej”, som forenede liberalisme og

social ansvarlighed, som et opgør med populismens uansvarlighed,

og som ville frisætte Frankrigs og Europas intellektuelle,

økonomisk-politiske og kulturelle ressourcer.

Hvordan er det så gået? Hvilke reformer er lykkedes? Hvilke

er opgivet, hvilke er slået fejl? Er der udelt begejstring? Og

hvis ikke, hvorfra kommer så kritikken?


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.FEBRUAR 2019

Tid: Tirsdag den 5. februar 2019, kl. 19.30.


Emne: De franske huguenotter.

Foredragsholder: Lektor Kirsten Hermann Bjerre.

Beskrivelse: Foredrag med dias om de franske huguenotter,

deres flugt fra Frankrig og deres indvandring i Danmark.

Huguenotternes historie er en grum historie om, hvad intolerance

og religiøs fanatisme kunne føre til i 1600-tallets Frankrig.

Det er samtidig foredragsholderens egen families historie.

Hun vil krydsklippe sin franske families flugthistorie med

det ”store” europæiske drama om det frie ord og den frie

tanke. En yderst aktuel historie.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3,

Roskilde.

Foredraget holdes på fransk.MARTS 2019

Tid: Torsdag den 7. marts 2019, kl 19.30.


Emne: La France à l'heure allemande, 1940-45.

Foredragsholder: Christophe Luciani.

Beskrivelse: Le désastre militaire, la fin d'une grande puissance militaire.

La désintegration du tissu de la société et de la nation. Les responsabilités,

acteurs passif ou actifs: les Français coupables?

Est-ce que les Français ont toujours peur de leur histoire pendant l'occupa-

tion allemande


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3,

Roskilde.

Foredraget holdes på fransk.
APRIL 2019

Tid: Tirsdag den 9. april 2019, kl. 19.00.


Generalforsamling (kun for medlemmer).

Efter generalforsamlingen kl. 19.30 (åbent også for gæster):

Emne: Les châteaux de la Loire.

Foredragsholder: Jacqueline Rousselon-Kosloff, underviser

i fransk gennem 25 år på Studieskolen, FOF og

l’Institut Français. Vi kender Jacqueline for hendes veloplagte

foredrag de to foregående år.

Beskrivelse: On appelle La vallée de la Loire La Vallée des

Rois. C’est le berceau de l’Histoire de France. Elle est

classée au patrimoine mondial de l’UNESCO. La Vallée

des Rois est le seul site au monde à réunir un si grand

nombre de Hauts-Lieux exceptionnels. Visiter les châteaux

de la Loire, c’est passer en revue huit siècles de styles

architecturaux, du Roman et Médiéval au Louis-Philippe,

en passant par le Gothique et la période Renaissance. Mais

pourquoi y a-t-il tant de châteaux dans cette région? Qui les

habitait et depuis quelle époque? Pourquoi Léonard de

Vinci et Catherine de Médicis y ont fini leur vie?

Vous seront présentés les plus beaux lieux: Blois, Amboise,

Chenonceau, Azay-le-Rideau et Chambord, le château

merveilleux et extravagant!


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på fransk.Program 2017 - 2018


OKTOBER 2017

Tid: Tirsdag den 3. oktober 2017, kl. 19.30.

Emne: Houellebecq part en guerre contre l’islam.

Foredragsholder: Professor Morten Nøjgaard.

Beskrivelse: Dans son roman Soumission Houellebecq imagine une France de 2022 en voie  d’islamisation. Houellebecq montre comment la faillite des formations politique traditionelles a ouvert un boulevard à la victoire électorale d’un président musulman. Houellebecq se moque avec brio et pas mal de méchanceté du personel politique actuellement en place et d’un islam prétendument ”humaniste”. Mais Soumission est surtout un roman intelligent qui ébranle nos certitudes sur l’état de la société et stigmatise la veulerie d’une certaine classe intellectuelle. Soumission, c’est Houellebecq au mieux de sa forme!


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på fransk.


NOVEMBER 2017

Ekstra: Fællestur til Grand Teatret: Filmen "Rodin" - den13-11-2017


Tid: Mandag den 20. november 2017, kl. 19.30.

Emne: Marcel Pagnol.

Foredragsholder: Alix Bonetto, tidl. skoleleder, er  vokset op i Sydfrankrig, men bor i dag i region Rhône Alpes.

Beskrivelse: Alix Bonetto nous emmenera sur les traces de Pagnol, un auteur très apprécié des Français. Elle nous présentera sa vie, son oeuvre immense dont les personnages sont pittoresques et hauts en couleur. Nous découvrirons cet homme de renommée mondiale aux multiples facettes; dramaturge, romancier, cinéaste, directeur de studio … qui de plus, académicien. Nous marcherons dans ses pas avec un zoom particulier sur sa chère Provence: Aubagne, La Treille, les santons, la flore méditerranéenne, Marseille et la Canebière!


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på fransk.

DECEMBER 2017

Tid: Mandag den 4. december 2017, kl. 19.00.

Julearrangement:

Vi indleder som sædvanlig med lidt musik. I år vil kammerkoret Cantemus, der er hjemmehørende i Roskilde, underholde. Korets repertoire spænder fra renæssancen til det helt nutidige med vægt på det kirkelige, dog holder koret også meget af at synge ikkekirkelig musik. Vi kan derfor nok forvente bl.a. at høre nogle af vore dejlige julemelodier som optakt til den forestående højtid.

Derefter serveres vin og lækkerier så som patéer, oste, tærter og andet godt. Aftenen afsluttes med en quiz eller tallotteri på fransk.

Tilmelding: Senest søndag den 26. november 2017 til Anne-Lise  Ølgaard (tlf. 4635 5502 eller e-mail: anne-lise@oelgaard.dk).

Efter torsdag den 30. november er tilmeldingen bindende.


Pris: Kr. 80,00 for medlemmer og kr. 130,00 for andre.

Sted: Roskilde Biblioteks foredragssal, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.
JANUAR 2018

Tid: Tirsdag den 23. januar 2018, kl. 19.30.

Emne: Madagaskar.

Foredragsholdere: Torben og Clara Due.

Beskrivelse: I slutningen af 2016 var Torben Due med på en studierejse til den tidligere franske koloni Madagaskar. Foredraget giver med billeder et lille indblik i dette meget fremmedartede land, dets tilknytning til Frankrig og det hjælpearbejde, der udføres af Røde Kors, som arrangerede turen dertil.


Sted:Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes fortrinsvis på dansk og en lille smule på  fransk.
FEBRUAR 2018

Tid: Onsdag den 7. februar 2018, kl. 19.30.

Emne: Fransk opera - og operette.

Foredragsholder: Mogens Wenzel Andreasen.

Beskrivelse: Indsmigrende arier, smægtende rytmer og dramatiske ensembler; alt sammen båret af melodier og harmonier, vi ikke kan få ud af hovedet - det er det, der kendetegner den franske opera. Tænk på Debussy, Saint-Säens og Bizet. Det samme gælder operaens ”lettere” søstergenre operetten. Udover lethed indeholder de franske operetter i særlig grad dristig samfundssatire. Lyt til Offenbachs ”Den skønne Helene” og ”Orfeus i underverdenen”. Om alt dette og mere til - skal vi høre denne spændende aften, igen levendegjort af Mogens Wenzel Andreasen.


Sted: NB Nyt sted: Byens Hus (Salen tidl. byrådssal), Stændertorvet 1

4000 Roskilde. 1. sal indgang fra Stændertorvet. Arrangeres i samarbejde med Roskilde Musikforening Foredraget holdes på dansk.MARTS 2018

Tid: Tirsdag den 20. marts 2018, kl. 19.30.

Emne:Yves Montand et Simone Signoret.

Foredragsholder: Jacqueline Rousselon-Kosloff, underviser i fransk gennem 25 år på Studieskolen, FOF og l’Institut Français. Jacqueline stammer fra Marseille, og vi kender hende fra et veloplagt foredrag sidste sæson.

Beskrivelse: Deux fortes personnalités dans le monde du cinéma et de la culture. Leur engagement politique débute avec leur carrière mais surtout avec leur rencontre un jour d’été à Saint-Paul de Vence. Ils se marient avec pour témoin le poète Jacques Prévert. Leur relation tumultueuse a survécu à Marilyn  Monroe et cela jusqu’à la mort de Simone en 1985.


Sted:Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på fransk.
APRIL 2018

Tid: Mandag den 16. april 2018, kl. 19.00.

Generalforsamling (kun for medlemmer).


Efter generalforsamlingen kl.19.30 (åbent også for gæster): Palæokunst. Jens Bisballe præsenterer de virtuose Grottemalerier i Sydfrankrig.  Hovedvægten lægges på Chauvet-grotten ved Pont d’Arc i Ardèche. Den er rigt udsmykket med 36.000 år gamle vægmalerier. Mesterværker, der er alt andet end primitive. Der vil også være et indslag om det imponerende besøgscenter La Caverne du Pont d’Arc med 1:1 kopier af Chauvet-grottens gallerier. Her sættes nye standarder for formidling. Til sidst bliver der givet et sandsynligt svar på spørgsmålet: ”Hvad var det lige,Mesteren fra Pont d’Arc så for 36.000 år siden?


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på dansk.Program 2016 - 2017


OKTOBER 2016

Tid: Tirsdag den 4. oktober 2016, kl. 19.30.

Emne: Formidling af kultur og kunst.

Foredragsholder: Tore Leifer, cand.mag., programmedarbejder og studievært i DR. Han blev i 2016 slået til ridder, chevalier, af l’Ordre des Arts et des Lettres.

Beskrivelse:Da præsident de Gaulle indviede det franske radiohus i Paris 1963, sagde han i sin tale, at radioens arbejde med upartisk og uafhængigt at informere og oplyse om kunst, kultur, videnskab og politik skal ske med det større mål at ”bidrage til menneskers frihed, værdighed og solidaritet”. Med dette udgangspunkt vil Tore Leifer fortælle om sit arbejde med at formidle kultur og kunst, ikke mindst fransk kultur og sprog.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på dansk.NOVEMBER 2016

Tid: Tirsdag den 15. November 2016, kl. 19.30.

Emne: Edith Piafs liv.

Foredragsholder: Lillian Hjorth-Westh, forstander på Bornholms Højskole. Beskrivelse: Alle kender Edith Piaf - spurven med den store stemme. Men kender de hendes livshistorie? Simone Bertaut - halvsøsteren - har skrevet om hende.

Bogen er udgangspunktet for historien om hendes livs opog nedture, hendes misbrug, hendes forskellige mænd og hendes fantastiske karriere frem til hendes død som 48-årig.


Sted: Byens Hus, Stændertorvet 1, 1. Sal, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.DECEMBER 2016

Tid: Onsdag den 7. december 2016, kl. 19.00.

Julearrangement:

Som sædvanlig indleder vi med lidt musik. I år har det været muligt for os at engagere det meget roste og efterspurgte Roskilde Studiekor, så der venter os en god oplevelse. Derefter serveres vin og lækkerier så som patéer, oste, tærter og andet godt. Aftenen afsluttes med enten en quiz eller tallotteri på fransk.

Tilmelding:Senest søndag den 27. november 2016 til Anne-Lise  Ølgaard(telf. 4635 5502 eller pr. e-mail: annelise@oelgaard.dk).Efter fredag den 2. december er tilmeldingen bindende. Pris: Kr. 80,00 for medlemmer og kr. 130,00 for andre.


Sted: Roskilde Biblioteks foredragssal, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.JANUAR 2017

Tid: Tirsdag den 10. januar 2017, kl. 19.30.

Emne: Marseille.

Foredragsholder: Jacqueline Rousselon, underviser i fransk gennem 25 år på Studieskolen, FOF og l’Institut Français. Jacqueline stammer selv fra Marseille og har stadig tætte bånd til byen. Holder jævnligt foredrag om historien og kulturen i de forskellige regioner i Frankrig. Beskrivelse:Marseille souffre d’une certaine mauvaise réputation sociale, mais le Marseille d’aujourd’hui est bien loin de celui de la French Connection. La mauvaise réputation fait oublier que sa situation géographique et climatique privilégiée en fait une ville où il fait bon vivre. L’immigration y est marquante, ses habitants sont issus de tous horizons et en font la ville la moins française de France, la plus ouverte sur la Méditerranée, mais aussi la plus difficile à comprendre.

Sa longue histoire, ses nombreux artistes, ses petits coins de paradis et ses lieux peu recommandables, ses richesses et ses faiblesses, en quelques mots ses paradoxes feront l’objet de cette présentation. 


Sted:Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på fransk.FEBRUAR 2017

Tid: Onsdag den 1. februar 2017, kl. 19.30.

Emne: Musikfænomenet Pierre Boulez.

Foredragsholder: Mogens Wenzel Andreasen.

Beskrivelse: Pierre Boulez døde som 91-årig den 5. januar  2016. Han var en af Frankrigs mest alsidige musikbegavelser: Komponist, dirigent, teoretiker og kulturentreprenør. I 1959 forlod han Frankrig og slog sig ned i Baden-Baden, angivelig i protest mod den officielle franske musikpolitik. Efter en sejrrig international karriere vendte han i 1977 tilbage til Paris, nu gennem hovedporten. Har bl.a. skrevet kantater, klavermusik, sonater samt elektronisk musik. Af hans store værker nævnes Résponsfra 1981 og Le marteau sans maitre (”Den herreløse hammer”) fra hans tidligere år. Pierre Boulez modtog i 1985 Sonnings musikpris. Om alt dette - og mere til - skal vi høre på denne spændende aften, igen levendegjort af Mogens Wenzel Andreasen.


Sted: NB! Ændret til Byens Hus, Byrådssalen, Stændertorvet 1, Roskilde. Arrangeres i samarbejde med Roskilde Musikforening

Foredraget holdes på dansk.

Der er gratis adgangMARTS 2017

Tid: Mandag den 13. marts 2017, kl. 19.30.

Emne: Nouvelles perspectives sur Camus.

Foredragsholder: John Pedersen, der har været professor i romansk sprog og litteratur ved Københavns Universitet. Beskrivelse: En 2013 parut un roman, Mersault, contreenquête,écrit par un jeune algérien. Ce roman a permis une lecture radicalement nouvelle du roman le plus célèbre de Camus,L’Etranger. En partant du dernier livre de Camus,Le premier homme,pour ensuite confronter les deux romans mentionnés, nous chercherons à éclaircir la relation très complexe qui liait Camus à la fois à l’Algérie et à la France.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde. Foredraget holdes på fransk.APRIL 2017

Tid: Torsdag den 27. april 2017, kl. 19.00.

Generalforsamling (kun for medlemmer).

Efter generalforsamlingen kl. 19:30 (åbent også for gæster): Efter generalforsamlingen holder lektor ved Københavns Universitet, Henrik Prebensen, foredrag på dansk om præsidentvalgene i Frankrig d. 23. april og d. 7. maj., altså midt imellem de to valgrunder.  Mere aktuelt kan det ikke blive ...


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3, Roskilde
Program 2015 - 2016


OKTOBER 2015

Tid: Mandag den 5. oktober 2015, kl. 19.30.

Emne: Smerten og sandheden.

Foredragsholder: Emma Brynja Svane, professor emeritus i fransk litteratur, Uppsala Universitet. Beskrivelse: Med udgangspunkt i Delphine de Vigans roman Rien ne s’oppose à la nuit (Alt må vige for natten, 2013) prøver hun at tegne et billede af det franske litterære landskab, hvor smertefyldte selvbiografier og ’sande’ historier er i høj kurs, ligesom i Danmark. Bogen handler om moderens selvdestruktion og selvmord. Samtidig følger vi forfatterens anfægtelser ved at skrive om sin mor.

Bogen har fået fremragende anmeldelser.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på fransk,
NOVEMBER 2015

Tid: Mandag den 9. november 2015 kl. 17:25 - 18:15

Emne: Besøg på Den franske Ambasade

Kongens Nytorv 4, København

Dette er en sjælden lejlighed til at se ambassadens smukke saloner sammen med kulturtattaché Lone Garde, der til dagligt arbejder i Institut Francais. Efter besøget er der fælles spisning på Bistro Pastis i Gothersgade.

Tilmelding skal ske til Anne-Lise Ølgaard pr. mail: anne-lise@oelgaard.dk eller  på tlf. 46 35 55 02 senest den 1. november. Da ambassaden før besøget forlanger en liste over alle besøgende skal tilmelding ske med angivelse af hver enkelts navn. Da ambassaden desuden kræver billedlegitimation anmodes alle om at medbringe pas eller kørekort.


Bemærk: Deltagerantallet på ambassaden er begrænset til 30. Såfremt der tilmelder sig flere, bliver deltagerne udvalgt efter "først til mølle" princippet.


 

DECEMBER 2015

Tid: Onsdag den 2. december 2015, kl. 19.30.

Julearrangement: I år indleder vi med musikalsk

underholdning af sanggruppen ”Hroar” fra Odd

Fellowloge nr. 26 i Roskilde. Gruppen består af 8-10

logebrødre med pianist, der til den aften har forberedt

et julerepertoire.

Derefter vil der blive serveret vin og franske lækkerier

som patéer, oste, tærter og andet godt, inden aftenen

afsluttes med tallotteri på fransk.

Tilmelding: Senest tirsdag den 24. november 2015 til

Anne-Lise Ølgaard (telf. 4635 5502 eller pr. e-mail:

anne-lise@oelgaard.dk). Efter fredag den 27.

november er tilmeldingen bindende.

Pris: Kr. 80,00 for medlemmer og kr. 130,00 for andre.


Sted: Roskilde Biblioteks Café,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.JANUAR 2016

Tid: Tirsdag den 5. januar 2016, kl. 19.30.

Emne: Frankrig, et kolonirige, hvor solen aldrig gik ned.

Foredragsholder: Søren Kruse, cand.mag. i fransk og engelsk, konferencetolk ved de europæiske institutioner. Beskrivelse: Engang var Frankrig også et kolonirige, hvor solen aldrig gik ned i 200 år: Nordamerika, Vestindien, Nordafrika, Vestafrika, Madagascar, øer i

det Indiske Ocean, i Stillehavet og så altså Fransk Indokina, som til sidst kostede en langvarig krig, fra 1946 til 1954. Hvad betød kolonierne for Frankrig? Hvorfor erobre dem - og for bl.a. Indokinas

vedkommende desperat forsøge at beholde dem?


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.JANUAR 2016

Tid:Tirsdag den 19. januar 2016, kl. 19.30.

Emne: Patrick Modianos forfatterskab.

Foredragsholder: Una Jart, cand.jur., ph.d. i teologi, pens. præst.

Beskrivelse: Den franske forfatter Patrick Modiano var i mange år mindre kendt i Danmark end i udlandet. Dette har ændret sig, efter at han har fået

tildelt Nobelprisen i litteratur. Hans værker beskriver ofte en hovedperson, som går rundt i Paris’ gader søgende viden om gamle dage i gamle oversigter og telefonbøger, idet han prøver at opspore for længst

nedlagte butikker og forsvundne bygninger.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.FEBRUAR 2016

Tid: Onsdag den 10. februar 2016, kl. 19.30.

Emne: Fransk visesang - fra Satie til Brassens, Piaf og Ulmer.

Foredragsholder: Mogens Wenzel Andreasen.

Beskrivelse: Fransk visesang eller ”Chanson populaire moderne” har haft en kolossal betydning som musikgenre. Byggende på traditionerne fra

trubadurerne blev man vidne til en sand eksplosion i det tyvende århundrede med særlig markante toppe i mellem- og efterkrigsårene. Startende med Eric Satie i 20’erne (moderne fransk kabaret), via efterkrigstidens ”poètes chansonniers” (især Brassens, men også Trenet, Brel, Greco) …, videre over Piaf, danske Ulmer, … ført frem til Montand. Alt dette - og mere til - skal vi høre om på denne spændende aften,

levendegjort af Mogens Wenzel Andreasen.


Sted: Roskilde Biblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.

Arrangeres i samarbejde med Roskilde Musikforening.

Foredraget holdes på dansk.MARTS 2016

Tid: Torsdag den 31. marts 2016, kl. 19.30.

Emne: De parisiske kirkegårde.

Foredragsholder: Journalist og forfatter Aase Nørrung.

Beskrivelse: De parisiske kirkegårde ligger som særprægede og spændende monumenter over fransk historie og kultur gennem mere end to hundrede år. De er med tiden blevet en turistattraktion, og for beboerne i den tætbefolkede verdensby er de grønne åndehuller. Vi skal også høre om fire berømte danskere, der har fået deres hvilested i Paris.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.APRIL 2016

Tid: Torsdag den 28. april 2016, kl. 19.00.

Generalforsamling (kun for medlemmer).

Efter generalforsamlingen: Kl. 19.30 (for alle).

Emne: Fransk kulturhistorie - set gennem en chokoladesynsvinkel.

Foredragsholder: Kulturhistoriker, cand.mag. Chris Bangert Larsen.

Beskrivelse: Chris Bangert Larsen vil bruge chokolade som indgangsvinkel til at beskrive Frankrigs kulturhistorie fra 1600-tallet til i dag. Chokoladen vil blive vor ledsager i aftenens utraditionelle og sanselige rejse, hvor vi både vil se, høre og smage os gennem eksempler på Frankrigs kulturhistorie, inspireret af produktionen og nydelsen af god chokolade.

Pris 50,- kr. for medlemmer og 100,- kr. for andre.

Tilmelding til chokoladesmagning: Senest 20. april til

Birthe Krüger telf. 4678 7346 eller e-mail:

birthekruger@mail.dk.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde.

Foredraget holdes på dansk.Program 2014 - 2015


OKTOBER 2014

Tid: Mandag den 6. oktober kl. 19,30.

Emne: Satie, Fauré og Debussy.

Foredragsholder: Jeannet Ulrikkeholm, forfatter, sanger og foredragsholder.

Beskrivelse: Jeannet Ulrikkeholm vil tale om de tre fantastiske komponister, Satie, Fauré og Debussy og de digte, de har komponeret melodier til. Hun vil fortælle om digterne og om, hvordan sang og tekst fungerer sammen. Ind imellem vil hun synge gamle folkesange, hvor publikum eventuelt kan synge med på en fællessang. De klassiske sange indsunget af verdens dygtigste operasangere vil endvidere blive afspillet.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på fransk, dog vil digtene blive læst op på dansk.NOVEMBER 2014

Tid: Onsdag den 12. november kl. 19.30.

Emne: Det politiske landskab i Frankrig: Hvor bevæger det sig hen?

Foredragsholder: Jørn Boisen, Institutleder for Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet. Har skrevet artikler om fransk politik, kultur og litteratur i danske og internationale tidsskrifter.

Beskrivelse: Frankrig er et rigt og magtfuldt land, men i de sidste tyve år har landet bevæget sig ud i en dyb identitetskrise. Det franske arbejdsmarked, den franske økonomi og det politiske system er blokeret i nogle systemer, der ikke længere er tidssvarende. Opbakningen til de traditionelle regeringsbærende partier smuldrer i faretruende grad. Denne krise har dybe implikationer for alle aspekter af samfundslivet. Hvad skyldes krisen? Hvad betyder det for Danmark og Europa?     


Sted: Roskilde Biblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde. 

Foredraget holdes på dansk.DECEMBER 2014

Tid: Onsdag den 3. december kl. 19.00.

Julearrangement: Vi indleder med musikalsk underholdning ved mezzosopranen Tessa Ranke med akkompagnatør.

Derefter vil der blive serveret vin og franske lækkerier som patéer, oste, tærter og andet godt, inden aftenen afsluttes med tallotteri på fransk.

Tilmelding: Senest mandag den 24. november 2014 til Birthe Krüger (4678 7346 eller pr. e-mail) eller til Anne-Lise Ølgaard (4635 5502 eller pr. e-mail).

Efter onsdag den 26. november er tilmeldingen bindende.


Sted: Roskilde Biblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde. 

Pris: Kr. 75,00 for medlemmer og kr. 125,00 for andre.JANUAR 2015

Tid: Mandag den 12. januar kl. 19.30.

Emne: Frankrigs Afrikapolitik.

Foredragsholder: Jørgen Sand.

Beskrivelse: I begyndelsen af 1960’erne fik de fleste af de tidligere franske kolonier i Afrika deres selvstændighed, nogle fredeligt (Sénégal), andre mindre fredeligt (Algeriet).

Afrikapolitikken var tidligere mere eller mindre præsidentens eget domæne, ofte uden for parlamentarisk kontrol, det såkaldte Françafrique. Heroverfor har præsidenterne Sarkozy og Hollande bebudet en ny Afrikapolitik, som dog ikke synes at adskille sig væsentligt fra tidligere tiders politik. Foredraget vil efter en kort historisk gennemgang af relationerne mellem moderlandet og de tidligere kolonier søge at etablere en karakteristik af Frankrigs Afrikapolitik i dag.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på fransk.FEBRUAR 2015

Tid: Onsdag den 4. februar kl. 19.30.

Emne: Camille Saint-Saëns.

Foredragsholder: Mogens Wenzel Andreasen.

Beskrivelse: Saint-Säens er mest kendt for ”Dyrenes Karneval” og ”Danse Macabre”. I operahuse og koncertsale verden over spilles ”Samson og Dahlia” og hans symfoni nr. 2 med orgel hyppigt. Saint-Säens var en aktiv deltager i sin tids franske musikliv, kendt for sine skarpe meninger - positive såvel som mindre positive - om sine komponistkolleger. Ofte var meningerne gensidige, så det var næppe kedeligt omkring ham. Alt dette - og mere til - skal vi høre om på denne spændende aften, levendegjort af Mogens Wenzel Andreasen.


Sted: Roskilde Biblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.

Arrangeres i samarbejde med Roskilde Musikforening.

Foredraget holdes på dansk.MARTS 2015

Tid: Mandag den 16.marts kl. 19:30.

Emne: Nouveau cirque/nycirkus.

Foredragsholder: Katrien Verwilt, kunstnerisk og daglig leder af Københavns Internationale Teater.

Beskrivelse: Det såkaldte nycirkus opstod i Frankrig i midten af 70’erne og er kendetegnet ved stigende brug af en række teatralske virkemidler, ved musikkens medskabende placering og ved et samarbejde mellem forskellige kunstarter. Nycirkus har siden spredt sig, så der nu er kompagnier i hele verden. Katrien Verwilt vil i ord, billeder og videoklip fortælle om genrens virkemidler og stilarter, samt hvilken indflydelse på genren Frankrig har i dag.


Sted: Bibliotekssalen

Foredraget holdes på dansk.APRIL 2015

Tid: Torsdag den 23. april kl. 19.00.

Generalforsamling  (kun for medlemmer).

Efter generalforsamlingen: Kl. 19.30.

Emne: Bourgogne- og Rhônevine: Fra kejser til pave.

Beskrivelse: Både hvidvin og rødvin forbindes af de fleste med gode måltider, glæde og samvær, ved hvide eller rødternede duge eller på solide planker under et skyggefuldt platantræ. Bourgogne- og  Rhônevinene er  repræsentative for alverdens vine, idet det jo var her man først raffinerede vindyrkning og vinifikation. Jens Bisballe og Leif Geckler vil fortælle (på dansk) om disse vines fremstilling og betydning for sundhed og økonomi. Udover nyttig forbrugeroplysning vil der være smagsprøver under dette berusende causeri om drikkene, vi har særligt godt af at nyde.

Pris: 75,- kr. For medlemmer, 125,- kr. for andre.

Tilmelding til vinsmagning: Senest søndag den 12.april på 4635 5502 eller

e-mail: anne-lise@oelgaard.dk.


Sted:  Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde.


Ved vinsmagningen efter generalforsamlingen den blev følgende Bourgogne- og Rhonevine omtalt og serveret:

de to vine fra Domaine Vigne er "egen import" (Leif). De øvrige 7 er købt hos Løgismose Vin. Ved køb af 6 eller flere assorterede flasker gives 10 % rabat

Program 2013 - 2014


OKTOBER 2013

Tid: Tirsdag den 1. oktober kl. 19.30.

Emne: 17 år der ændrede Paris.

Foredragsholder: Hans Jul Jacobsen, forfatter til bogen med emnets titel.

Beskrivelse: En af de ting, der gør størst indtryk på de besøgende i Paris, er de store trækransede boulevarder. Men hvornår, hvordan og hvorfor blev disse enestående anlæg skabt?

Hans Jul Jacobsen har gennem talrige besøg i Paris og ved studier på Syddansk Universitet undersøgt de tekniske og økonomiske forhold, der muliggjorde, at Paris på kun 17 år fra 1853-70 blev forvandlet fra en sammentrængt middelalderby til en strålende verdensstad.

Foredraget vil blive ledsaget af en udførlig billedserie herfra.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på dansk.NOVEMBER 2013

Tid: Tirsdag den 12. november kl. 19:30.

Emne: La Provençe et ses auteurs.

Foredragsholder: Professor Morten Nøjgaard.

Beskrivelse: Un des charmes d’une visite en Provençe est d’écouter les autochtones à l’accent “provençal” qui chante à nos oreilles.

La Provençe fourmille de grands poètes, depuis

Pétraque jusqu’à René Char. Au Danemark l’auteur

provençal le plus connu est sans doute Marcel Pagnol, mais beaucoup se souviennent des “Lettres de mon Moulin” d’Alphonse Daudet.  Nice, Marseille, Toulouse font aujourd’hui là une cause des scandals et des troubles racistes. Mais n’oublions pas l’image que dresse Romain Gary de son enfance niçoise et d’une mère admirable dans la “Promesse de l’aube”.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på fransk.DECEMBER 2013

Tid: Onsdag den 4. december kl. 19:00.

Julearrangement: Fællessang på fransk med Ivan Häuser som akkompagnatør.

Repertoiret vil som sidste år spænde vidt fra franske folkesange over revolutionære toner til franske julemelodier. Tekster til sangene vil blive uddelt, så alle har mulighed for at synge med.

Derefter følger vin og franske lækkerier som patéer, oste og tærter og til sidst en julequiz.


Sted: Roskilde Biblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde. 

Pris: Kr. 75,00 for medlemmer og kr. 125,00 for ikke-medlemmer.JANUAR 2014

Tid: Mandag den 20. januar kl. 19:30.

Gustave Flaubert’s berømte roman, klassikeren “Madame Bovary”.

Foredragsholder: Jeannet Ulrikkeholm, forfatter, sanger og foredragsholder.

Beskrivelse: Jeannet Ulrikkeholm vil tale om “Madame Bovary” fra 1857, der handler om en kvinde, der har alt, men som føler, at hun intet ejer. Gustave Flaubert har med denne bog beskrevet det moderne menneskes rodløshed, drømme, begær og sociale ambitioner og har leveret en dybdepsykologisk fortælling, som vi kan spejle os i, selv i dag. Jeannet Ulrikkeholm vil også fortælle om Flauberts drømme og visioner og vil synge gamle franske kærlighedssange til sit eget lut- og guitarakkompagnement.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på fransk.FEBRUAR 2014

Tid: Onsdag den 12. februar kl. 19:30.

Den franske komponistgruppe “Les Six” og tyvernes franske musik.

Foredragsholder: Mogens Wenzel Andreasen.

Beskrivelse: Paris var i årene efter Første Verdenskrig arnested for et enestående nybrud inden for alle kunstarter. Fra hele verden strømmede de mest begavede kunstnere til byen, ofte for at samarbejde på tværs af genrerne. Således ankom Picasso fra Spanien og 5 russiske komponister, bl.a. Stravinsky. De unge franske komponister bidrog også aktivt til dette frodige miljø. De blev inspireret af Satie og Cocteau til samarbejde om ny kunst og musik under gruppebetegnelsen “Les Six” - en analogi til “Les cinq russes”. Alt dette - og mere til - skal vi høre om på denne spændende aften, levendegjort af Mogens Wenzel Andreasen.


Sted: Roskilde Biblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.

Arrangeres i samarbejde med Roskilde Musikforening.

Foredraget holdes på dansk.MARTS 2014

Tid: Mandag den 24. marts kl. 19:30.

Emne: Charles de Gaulle.

Foredragsholder: Søren Kruse, cand. mag. i fransk og engelsk, konferencetolk ved de europæiske institutioner.

Beskrivelse: Alle har hørt om ham; en central plads, Paris’ største lufthavn og meget andet er opkaldt efter ham. Men hvem var egentlig denne

Charles de Gaulle, fransk general og statsmand (1890-1970)? Og hvorfor er han så berømt? Hvad var det egentlig han udrettede?

I vore dage skriver historikerne nødigt om “store mænd”; man forsker i mere anonyme kræfter, so-ciologiske bevægelser osv. Men var de Gaulle en undtagelse? Stor mand eller ej, han begyndte som lille (i 1890 - fem år før Dreyfus-affæren) og der er heller ikke nogen tydelig storhed de første 50 år. Selv sammenlignede han sig med Tintin, en lille ubevæbnet tegneseriefigur, der løser problemerne med sin snarrådighed, ikke ved at være stor. Rigtig general var de Gaulle heller ikke, og politisk valgt blev han, siger og skriver han een gang! - Søren Kruse vil forsøge at besvare spørgsmålene og vil tage udgangspunkt i det miljø, de Gaulle blev født i, det samfund han voksede op i og uddannede sig i og beholdt værdierne fra, da han så ad omveje blev en stor mand to gange.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på dansk.APRIL 2014

Generalforsamling (kun for medlemmer).

Tid: Torsdag den 24. april kl. 19:00.

Efter generalforsamlingen: Kl. 19:30.

Bjørn Bredal vil causere over sin seneste bog "Turen gennem Triumfbuen, fransk Tour, kultur og litteratur".


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde


Program 2012 - 2013


OKTOBER 2012

Tid: Mandag den 1. oktober kl. 19:30

Emne: Den franske arv i det danske sprog.

Foredragsholder: Poul Søren Kjærsgaard, lektor, ph.d., Syddansk Universitet.

Beskrivelse: Il existe des liens linguistiques entre la France et le Danemark depuis la nuit des temps.

Ces liens se sont renforcés avec l’arrivée de l’ecriture. Le Danemark a dû se servir de la langue française pour entrer en contact avec les cours européennes et dans les classes aisées la connaissance du français etait obligatoire. Ainsi, l’autobiographie de Leonora-Christina, princesse danoise, est rédigée en français. Dans la deuxieme partie, la conférence exposera du point de vue linguistique ce qui s’est passé des mots migrateurs, autrement dit l’heritage français dans la langue danoise.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på fransk.NOVEMBER 2012

Tid: Onsdag den 14. november kl.19:30

Emne: Salvador Dali og surrealismen.

Foredragsholder: Fhv. lektor i billedkunst Asger Thomsen.

Beskrivelse: Dalis mystiske univers fascinerer de fleste, og hans billeder tiltrækker og provokerer stadig unge som gamle. Som den helt store selv-iscenesætter tiltrak han sig stor opmærksomhed over hele verden. Især efter at han under et længere ophold i USA indledte et samarbejde med komponi-sten Igor Stravinsky og skabte scenografi til flere af dennes balletter. 


Sted: Roskilde Centralbiblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde. 

Foredraget holdes på dansk.DECEMBER 2012

Tid: Onsdag den 5. december kl. 19:00

Julearrangement: Fællessang på fransk med Ivan Häuser som akkompagnatør.

Repertoiret vil spænde vidt fra franske folkesange til revolutionære toner og måske også nogle franske julemelodier.

Derefter følger vin og franske lækkerier som patéer, oste og tærter og efterfølgende en julequiz.


Sted: Roskilde Centralbiblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde 

Pris: Kr. 75,00 for medlemmer og kr. 125,00 for ikke-medlemmer.JANUAR 2013

Tid: Torsdag den 10. januar kl. 19:30

Emne: Dreyfus-affæren.

Foredragsholder: Søren Kruse, cand.mag. i fransk og engelsk, konferencetolk ved de europæiske institutioner.

Beskrivelse: Dreyfus-affæren er et afgørende moment i Frankrigs nyere historie og mobiliserede store dele af den franske offentlighed - ikke kun den parisiske elite. Derudover har den været vigtig for Europas retsforståelse og hele menneskerettighedstanken er blevet til under indflydelse af den.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på dansk.FEBRUAR 2013

Tid: Tirsdag den 12. februar kl. 19:30

Emne: Georges Bizet - en fransk fornyer.

Foredragsholder: Mogens Wenzel Andreasen.

Beskrivelse: Georges Bizet er kendt af de fleste for sin opera Carmen, der er en af de mest spillede - og mest elskede - operaer. Ved premieren i Paris i 1875 vakte den skandale ved sit tema og sin ekspressive musik. Men den fik hurtigt succes i udlandet og mange af samtidens store komponister, bl.a. Wagner, var meget begejstrede for den. Bizet har skrevet meget andet betydningsfuld - og smuk - musik, som ofte glemmes og gemmes i skyggen af Carmen. Alt dette - og mere til - skal vi  høre om på denne spændende aften, endnu engang levendegjort af Mogens Wenzel Andreasen.


Sted: Roskilde Centralbiblioteks sal,

Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.

Arrangeres i samarbejde med Roskilde Musikforening.

Foredraget holdes på dansk.MARTS 2013

Tid: Tirsdag den 5. marts kl. 19:30

Emne: En modernist fylder 300 år.

Foredragsholder: John Pedersen, der har været professor i romansk sprog og litteratur ved Københavns Universitet.

Beskrivelse: Denis Diderot vil blive fejret, såvel i Frankrig som i den øvrige verden, igennem hele 2013 på grund af sin 300 års fødselsdag. Som ægte oplysningsmand gik han til kamp mod fordomme og satte spørgsmålstegn ved det vedtagne. Dertil kom at han brød med litterære normer og endvidere lancerede et banebrydende Encyklopædi-projekt.

Foredraget vil belyse nogle hovedpunkter i dette mangfoldige virke og argumentere for dets modernitet.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Foredraget holdes på fransk.APRIL 2013

Generalforsamling (kun for medlemmer)

Tid: Torsdag den 4. april kl. 19:00

Efter generalforsamlingen: Kl. 19:45

Emne: Champagne - fascination.

Beskrivelse: Champagne forbindes umiddelbart af de fleste med glæde, fest og håb for fremtiden, for blot at nævne nogle få af de mange positive signaler fra den funklende vin. Sådan har det været i 300 år. Jens Bisballe vil fortælle nogle af de fasci-nerende historier om champagnen, der blev opfundet af munken Dom Perignon i 1700-tallet. Udover inspirerende forbrugeroplysning vil der blive skænket smagsprøver under dette berusende causeri om drikken, vi danskere har særlige forudsætninger for at nyde.


Sted: Palæfløjen, Roskilde Kunstforening,

Stændertorvet 3, Roskilde. 

Pris for deltagelse i vinsmagningen:

Medlemmer kr. 75,00, ikke-medlemmer kr. 125,00.

Foredraget holdes på dansk.